fbpx

 Overgewicht en eetgedrag bij narcolepsie

hypocretineNarcolepsie is veel meer dan alleen een slaapstoornis. Eén van de meest voorkomende ‘niet-slaap-symptomen’ is overgewicht waar veel mensen met narcolepsie mee kampen. Daarnaast worden vaak veranderingen in het eetgedrag opgemerkt, zoals de neiging om meer zoetigheid te snoepen. Het is de vraag of de verstoring van het hypocretine systeem bij narcolepsie de directe oorzaak is van de veranderingen in het eetgedrag.

De rol van het hypocretine systeem

Door onderzoek bij proefdieren is duidelijk geworden dat hypocretine onder meer betrokken is bij het zogenaamde ‘beloningssysteem’ in de hersenen. Dit beloningssysteem is van belang bij allerlei gedrag waarbij motivatie een rol speelt, waaronder eetgedrag. Het zorgt ervoor dat iemand eet wanneer het nodig is, maar ook dat iemand stòpt met eten als hij of zij verzadigd is.

De veronderstelling is dat het tekort aan hypocretine bij narcolepsiepatiënten leidt tot een verstoring in het beloningssysteem van de hersenen en dat dit de oorzaak is van de veranderingen in eetgedrag. Wanneer we deze verstoring beter begrijpen, is in de toekomst wellicht ook meer gerichte behandeling mogelijk.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen (dr. Overeem, dr. van Holst), in nauwe samenwerking met Kempenhaeghe en het Slaap-Waakcentrum SEIN in Heemstede (dr. Lammers).

Tijdens het onderzoek worden zogenaamde MRI scans gemaakt van de hersenen, terwijl proefpersonen diverse taakjes uitvoeren die te maken hebben met de regeling van eetgedrag. Door mensen met narcolepsie te vergelijken met mensen met andere vormen van slaperigheid overdag (maar die wél hypocretine hebben), is het mogelijk om heel precies de rol van het hypocretinesysteem te onderzoeken.

Dit is wereldwijd de eerste keer dat MRI-scanonderzoek wordt gedaan naar de eet-gerelateerde symptomen van narcolepsie. Aangezien veel mensen met narcolepsie last hebben van onder andere overgewicht, is het onderzoek van groot belang.

Dr. Overeem
Dr. van Holst
Dr. Lammers

logoradboudumc