fbpx

Deze informatie geldt voor volwassenen zonder stoornissen aan het afweer systeem die niet zwanger zijn, en niet eerder een ernstige allergische reactie na vaccinatie hebben gehad. Het zal periodiek ge-update worden.

Er zijn diverse vaccins tegen COVID-19 in ontwikkeling, waarbij de beschikbare informatie wisselt.

Het Pfizer vaccin

  • Het is een zogenaamd mRNA vaccin zonder toevoeging van afweer activerende stoffen.
  • Tot op heden zijn er geen aanwijzingen dat dit vaccin de kans op het krijgen van narcolepsie vergroot.
  • Tot op heden zijn er geen aanwijzingen dat reeds bestaande narcolepsieklachten na welke vaccinatie dan ook verergeren, ook niet bij dit vaccin. Daarbij de aantekening dat tot op heden amper mensen die aan narcolepsie lijden gevaccineerd zijn met dit vaccin.
  • Ook op theoretisch gronden verwachten we niet dat dit vaccin aan het ontstaan van narcolepsie zal bijdragen of negatieve effecten zal hebben op (bestaande) narcolepsieklachten .
  • Uiteraard kunnen er bijwerkingen van vaccinatie zijn, maar de kans daarop is bij dit vaccin vooralsnog beperkt gebleken.
  • Een eventueel risico van vaccinatie moet altijd afgezet worden tegen de kans op het krijgen de ziekte als niet gevaccineerd wordt, en de gezondheidseffecten / risico’s die dat oplevert. In het geval van COVID-19 zal deze afweging op dit moment, ook bij narcolepsie patiënten en hun familieleden, vrijwel altijd ten gunste van vaccinatie uitvallen.

Overige vaccins

Zodra er betrouwbare informatie is zal informatie over deze vaccins worden toegevoegd. Vooralsnog wordt in Nederland alleen met het Pfizer vaccin gevaccineerd.