fbpx

Middagdutje

© code_martial | Flickr

Proefpersonen die een middagdutje hebben gedaan van honderd minuten, presteren daarna ongeveer 20 procent beter bij geheugentesten dan mensen die vooraf niet hebben geslapen.

“Dit lijkt het eerste definitieve bewijs te zijn dat slaap daadwerkelijk een proactief voordeel oplevert”, verklaart onderzoeker Matthew Walker van de Universiteit van Berkely op nieuwssite LiveScience. “Het is niet zo simpel dat je alleen hoeft te slapen na het leren om nieuwe informatie te verwerken. Ook voorafgaand aan het leren is slapen aan te bevelen.”

Gezichten
Walker heeft zijn bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Bij zijn experiment liet hij 44 proefpersonen een testje maken, waarbij ze 100 namen en gezichten moesten onthouden.

Vervolgens mocht de helft van de deelnemers aan het experiment een middagdutje doen, voordat ze de test nog eens maakten. Tijdens het slapen werd hun hersenactiviteit geanalyseerd. De andere proefpersonen deden de tweede test zonder dat ze eerst een middagslaapje hielden.

Nieuwe informatie
Uit het onderzoek bleek dat mensen normaal gesproken steeds slechter presteren bij geheugentests naarmate de dag vordert. Mensen die ‘s middags slapen hebben echter geen last van dit effect. Zij presteren na hun middagdutje zelfs beter dan daarvoor.

Volgens Walker zorgt een dutje ervoor dat er informatie uit het korte-termijn-geheugen wordt opgeslagen in het lange-termijngeheugen.

E-mail
“Je kunt het vergelijken met de inbox van je e-mail”, aldus de wetenschapper. “Die maak je ook leeg, zodat je de volgende dag weer nieuwe berichten kunt ontvangen.”

Bron: Nu.nl