In het algemeen is het aan te bevelen voor een vertrek naar het buitenland een medische verklaring van uw behandelend arts mee te nemen, waar ook de eventuele behandeling in vermeld wordt. Verder is een medicatiepaspoort dat via de apotheek verkregen kan worden aan te bevelen. Neem voldoende medicatie mee voor de geplande duur van het verblijf, maar neem voor de middelen die onder de Opiumwet vallen (zie volgende alinea) niet veel meer mee dan voor het verblijf noodzakelijk is. Neem medicijnen mee in de originele verpakking met de sticker van de apotheek waar uw naam op staat.
Opiumwet-medicijnen mee naar buitenland
Een aantal veel gebruikte medicamenten in de behandeling van narcolepsie mag niet zomaar meegenomen worden over de grens. Het gaat om de middelen die onder de zogenaamde ‘Opiumwet’ vallen. Voor deze middelen gelden strenge regels. Het gaat onder andere om de middelen methylfenidaat (Ritalin®), mazindol, dexamfetamine en Sodium Oxybate (Xyrem®). Er gelden verschillende regels voor de zogenaamde Schengen-landen en de overige landen in de wereld.
Op de website van CAK vindt u de regels en de noodzakelijke documenten die vereist zijn om opiumwet-medicijnen mee te nemen naar het buitenland.
Op tijd aanvragen
Houdt er rekening mee dat het legaliseren van een medische verklaring tijd in beslag neemt (in de zomermaanden kan het tot 4 weken duren) en dat daarnaast voor sommige landen meer documenten nodig zijn of dat legalisatie door de ambassade van dat land nodig is. Bedenk ook dat uw verklaringen maar 1 jaar geldig zijn. Indien u veel reist zult u dus jaarlijks uw documenten moeten laten legaliseren. Wanneer u binnen twee weken op reis gaat, dan kunt u het beste zelf bij het CAK in Den Haag langs gaan. U kunt dan zonder afspraak een stempel op uw verklaring krijgen. Dit kan elke werkdag van 9:00-12:00.
Medicijnpaspoort geen geldig reisdocument
Het medicijnpaspoort is geen reisdocument, maar somt wel op welke medicijnen u gebruikt. Of waar u overgevoelig voor bent. Dit is handig als u in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Uw huisarts, apotheek of specialist geeft het document af.
Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.
Medicijnen meenemen in originele verpakking
Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.
Zie verder: