Voor werk geldt dat eentonig werk vaak veel problemen geeft. Afwisselender en/of lichamelijk werk gaat meestal beter. Er moet dan geen sprake zijn van een gebrek aan energie. Mensen moeten niet ‘ instorten’ voor het eind van de dag.
Een moeilijke afweging is of je bij een sollicitatiegesprek moet vertellen of je narcolepsie hebt. Bij voorkeur wel, omdat dat de situatie op de werkvloer veel prettiger maakt. Je hebt niet het gevoel iets belangrijks achter te houden en er kan gesproken worden over het doen van korte dutjes overdag ter verbetering van het functioneren overdag. Helaas blijkt echter dat openhartigheid in deze fase er nogal eens toe leidt dat iemand de baan om deze reden niet krijgt.
Werk waarbij ernstige verwondingen kunnen optreden als gevolg van in slaap vallen moet worden vermeden.
Werkgevers
Wanneer u als werkgever te maken krijgt met een sollicitant of medewerker met narcolepsie is het goed een paar zaken te weten:
- Narcolepsie patiënten zijn erg verschillend. Ieder individu heeft zijn eigen pakketje met symptomen. Medicijnen kunnen tegenwoordig veel klachten verminderen. Het is daarom aan te raden om in overleg te treden met de werknemer om te kijken wat nodig is om goed te kunnen functioneren.
- Vaak zijn mensen met narcolepsie zeer gebaat bij een of meer korte dutjes gedurende de dag. Een rustige plek waar iemand even ongestoord een ‘powernap’ kan doen is daarom meestal de oplossing.
- Waarschijnlijk komt u als werkgever in aanmerking voor premies of subsidies wanneer u iemand met narcolepsie in dienst neemt of heeft. U kunt een vergoeding aanvragen voor niet-meeneembare aanpassingen op de werkplek of het bedrijf, er kan een no-riskpolis gelden en u kunt als werkgever in aanmerking komen voor een loonkostenvoordeel (LKV).