fbpx

Oorzaak van narcolepsie


Dr. Overeem legt in dit filmpje uit wat de oorzaak van narcolepsie is.

Hoe ontstaat narcolepsie?

Narcolepsie is een ziekte die in de loop van het leven ontstaat. Je wordt er dus niet mee geboren. Bij de meeste patiënten treden de eerste verschijnselen op tussen het 15e en 30e levensjaar. Men is de oorzaak van narcolepsie op het spoor gekomen door onderzoek bij honden met narcolepsie.

Hypocretine

Uiteindelijk werd ontdekt dat mensen narcolepsie krijgen wanneer ze een bepaald soort stof in je hersenen missen De naam van deze stof is hypocretine, soms ook orexine genoemd. Deze stof wordt bij gezonde mensen gemaakt in een klein gedeelte van de hersenen, de hypothalamus. Of je deze stof mist, kun je testen door middel van een ruggenprik waarbij hersenvocht wordt afgenomen voor meting van de hypocretineconcentratie.

Het is de vraag waarom sommige mensen deze stof tijdens het leven opeens niet meer maken. Er is nog geen definitief antwoord op deze vraag. De meeste onderzoekers denken dat de cellen die hypocretine maken bij mensen met narcolepsie verwijnen. Dit zou kunnen komen omdat het afweersysteem bij mensen met narcolepsie deze hersencellen aanvalt en doodt.

Auto-immuunziekte

Het zou dan dus gaan om een zogenaamde auto-immuunziekte. Waarom het immuunsysteem (= afweersysteem) dit opeens zou doen, is onbekend. Wel is bekend dat er verschillende erfelijk bepaalde varianten van het immuunsysteem bij mensen bestaan. Het hebben van een bepaalde variant is min of meer een voorwaarde om narcolepsie te kunnen krijgen. Deze variant heeft echter ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking. Het is vooralsnog nog niet mogelijk om hypocretine weer toe te dienen bij mensen met narcolepsie, zodat je de ziekte werkelijk zou kunnen genezen.