fbpx

Oorzaak van narcolepsie


Dr. Overeem legt in dit filmpje uit wat de oorzaak van narcolepsie is.

Hoe ontstaat narcolepsie?

Narcolepsie is een ziekte die in de loop van het leven ontstaat. Je wordt er dus niet mee geboren. Bij de meeste mensen treden de eerste verschijnselen op tussen het 15e en 30e levensjaar, maar narcolepsie kan ook op nog jongere leeftijd ontstaan. Narcolepsie wordt veroorzaakt door een verstoring in de  hersenen waardoor de slaap ontregeld raakt.

Hypocretine

In 2000 werd ontdekt dat mensen narcolepsie krijgen wanneer ze een bepaalde boodschapperstof in de hersenen missen. De naam van deze stof is hypocretine, soms ook orexine genoemd. Hypocretine wordt gemaakt in een klein gedeelte van de hersenen, de hypothalamus. Hypocretine speelt een belangrijke rol in de aansturing van slaap en waak, maar ook bij onder meer de regeling van de eetlust.

Bij narcolepsie is er sprake van een sterk tekort of zelfs volledig verdwijnen van het hypocretine. Dit is te meten, door met een ruggeprik wat hersenvocht af te nemen en daarin te meten of hypocretine al dan niet aanwezig is.

Het is de vraag waarom sommige mensen deze stof tijdens het leven opeens niet meer maken. Hoewel er veel onderzoek naar wordt gedaan, weten we dit nog steeds niet helemaal zeker. Het is echter waarschijnlijk dat het komt omdat bij mensen met narcolepsie het eigen afweersysteem ‘per ongeluk’ de hypocretine producerende hersencellen aanvalt.

Auto-immuunziekte

Dat betekent dat narcolepsie waarschijnlijk een zogenaamde auto-immuunziekte is. Waarom het immuunsysteem (= afweersysteem) ontspoort is onbekend.Waarschijnlijk komt dit door een combinatie van ‘aanleg’, onder meer door erfelijke factoren, en omgevingsfactoren, bijvoorbeeld een infectie die het proces op gang brengt. Het is op dit moment nog niet mogelijk om hypocretine weer toe te dienen bij mensen met narcolepsie. De behandeling richt zich dus alleen op het onderdrukken van de symptomen.