fbpx

Hoe ontstaat narcolepsie?

Wat de oorzaak van narcolepsie? Waarom krijgt iemand narcolepsie? Het antwoord op deze vragen konden artsen lange tijd niet geven. Totdat de relatie met de hersenstof hypocretine werd ontdekt.

Hypocretine

In 2000 werd ontdekt dat mensen narcolepsie krijgen wanneer ze een bepaalde boodschapperstof in de hersenen missen. De naam van deze stof is hypocretine, soms ook orexine genoemd. Hypocretine wordt gemaakt in een klein gedeelte van de hersenen, de hypothalamus. Hypocretine speelt een belangrijke rol in de aansturing van slaap en waak, maar ook bij onder meer de regeling van de eetlust.

Bij narcolepsie is er sprake van een sterk tekort of zelfs volledig verdwijnen van het hypocretine. Dit is te meten, door met een ruggeprik wat hersenvocht af te nemen en daarin te meten of hypocretine al dan niet aanwezig is.

Het is de vraag waarom sommige mensen deze stof tijdens het leven opeens niet meer maken. Hoewel er veel onderzoek naar wordt gedaan, weten we dit nog steeds niet helemaal zeker. Het is echter waarschijnlijk dat het komt omdat bij mensen met narcolepsie het eigen afweersysteem ‘per ongeluk’ de hypocretine producerende hersencellen aanvalt.

Auto-immuunziekte

Dat betekent dat narcolepsie waarschijnlijk een zogenaamde auto-immuunziekte is. Waarom het immuunsysteem (= afweersysteem) ontspoort is onbekend.Waarschijnlijk komt dit door een combinatie van ‘aanleg’, onder meer door erfelijke factoren, en omgevingsfactoren, bijvoorbeeld een infectie die het proces op gang brengt. Het is op dit moment nog niet mogelijk om hypocretine weer toe te dienen bij mensen met narcolepsie. De behandeling richt zich dus alleen op het onderdrukken van de symptomen.

Boek Slaapverwarring

Boek slaapverwarring

In het boek Slaapverwarring lees je verhalen van patiënten met narcolepsie.

Huisartsenbrochure Narcolepsie

In de huisartsenbrochure over narcolepsie (editie 2019) staat kort beschreven wat voor uw huisarts van belang is om te weten over de slaap-waakstoornis narcolepsie.

Narcolepsie Monitor App

De Narcolepsie Monitor App is bedoeld voor personen bij wie de diagnose narcolepsie werd gesteld door een arts.