Enkele feiten over narcolepsie op een rij
- Bij mensen met narcolepsie is het normale slaapwaakritme verstoord. Hierdoor hebben zij overdag last van overmatige slaperigheid en ongewild in slaap vallen. ’s Nachts kunnen ze juist vaak wakker worden.1)
- De slaperigheid overdag is echter niet het gevolg van het wakker worden ’s nachts, maar komt doordat de ‘schakelaar’ tussen slapen en wakker zijn ontregeld is.1)
- Die ontregeling komt doordat mensen met narcolepsie een tekort hebben aan cellen in de hersenen die het stofje hypocretine maken. Het hypocretinesysteem is te zien als de regisseur die zorgt dat de hersenen als geheel wakker zijn en blijven, of in slaap zijn en blijven.1)
- De oorzaak van narcolepsie is onbekend; we weten niet zeker hoe het komt dat er een tekort is aan deze cellen. Wel zijn er aanwijzingen dat een autoimmuunproces hier een rol bij speelt. 1,2)
- Verder weten we dat dit tekort gedurende het leven ontstaat. Je wordt dus niet geboren met narcolepsie.1)
- Je kunt op iedere leeftijd narcolepsie krijgen, maar bij de meeste mensen met narcolepsie begint het wanneer zij tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. 2)
- Narcolepsie is een chronische aandoening. Als je het hebt, dan houd je het je hele leven. Wel kunnen de klachten veranderen.1)
- Naast de slaperigheid overdag en het wakker worden ’s nachts, komen diverse andere symptomen voor. De combinatie van klachten verschilt per persoon. Het belangrijkste andere symptoom is kataplexie: een plotselinge spierverslapping die optreedt bij emoties (met name bij hartelijk lachen), en waarbij het bewustzijn behouden blijft.2)
- Narcolepsie is op dit moment niet te genezen, maar er zijn wel allerlei medicijnen beschikbaar die helpen tegen bepaalde symptomen van narcolepsie. Veel mensen kunnen met behulp van de medicijnen beter functioneren, maar de klachten gaan er niet helemaal van over. Je blijft altijd merken dat je narcolepsie hebt.1)
- In Nederland zouden naar schatting ongeveer 7.000 mensen zijn met narcolepsie, maar er zijn er slechts zo’n 1.000 bekend.3)
Referenties
(1) Fronczek R, van der Zande WL, van Dijk JG, Overeem S, Lammers GJ. [Narcolepsy: a new perspective on diagnosis and treatment]. Ned Tijdschr Geneeskd 2007;15:856-61.
(2) Dauvilliers Y, Arnulf I, Mignot E. Narcolepsy with cataplexy. Lancet 2007;9560:499-511.
(3) Ohayon MM, Priest RG, Zulley J, Smirne S, Paiva T. Prevalence of narcolepsy symptomatology and diagnosis in the European general population. Neurology 2002;12:1826-33.
Contact met professionals uit het Slaap-Waakcentrum SEIN, Heemstede
Voor persvragen kunnen journalisten en redacteuren terecht bij de voorlichter van de afdeling Communicatie, telefoon: 023 558 8444/8445 en e-mail: info@sein.nl. Buiten kantooruren kan gebeld worden naar: 06 2240 9444.
Contact met professionals uit het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe
Dit kan via de afdeling Marketing & Communicatie van Kempenhaeghe met het telefoonnummer 040 – 227 92 82 of het e-mailadres: marketingencommunicatie@kempenhaeghe.nl.